Vai produkts ir „draudzīgs”?
Reizēm mēs nespējam saprast: kas ir kas. Lasot kosmētisko produktu etiķetes, var apjukt. Bet pastāv iespēja izvēlēties mazāko no ļaunumiem, ja talkā ņemam dažus padomus.
Iepakojums – tas ir neuzbāzīgs, piemērots pārstrādei, parasti nesatur stiklu un metālu. Parasti dabiskas kosmētikas ražotāji izvēlas – jo pieticīgāks iepakojums, jo labāks saturs.
Krāsa – kosmētikas līdzeklis parasti ir balts vai bezkrāsains, ja vien tas nav uz specifisku augu bāzes. Tam nav mākslīgās krāsvielas. Dabiskas kosmētikas ražotāji neizvēlas piesaistīt patērētājus ar spilgtu, bet ķīmisku krāsu.
Smarža – smarža varētu būt ne tik tīkama, kāda pierasta ķīmiskajām. Parasti tā atgādina nedaudz „mājas aptieciņas” vai ārstniecības augu smaržu. Izņēmums – augļu un ziedu aromāts, ja sastāvā ir dabiskās ēteriskās eļļas.
Konsistence –var būt slāņaina un pašķidra. Biezinātāju un šķīdinātāju trūkuma dēļ kosmētikas līdzeklis varētu būt slāņains, tāpēc parasti ir brīdinājums – pirms lietošanas sakratīt!
Maz putu – dabiskajiem kosmētikas līdzekļiem nepievieno ķīmiskas vielas, kas rada spēcīgu putošanas efektu. Iespējams, ka sākumā kādam tas var šķist pārpratums, bet putošanas trūkums nenorāda uz līdzekļa sliktākām mazgāšanas un efektivitātes īpašībām.
Ja iekļūst acīs – parasti tas aprobežojas ar acu sūrstēšanu un dedzināšanas sajūtu, ko novērš ar pamatīgu ūdens daudzumu izskalojot acis.
Etiķete – uz tās ir pilnīgs sastāvdaļu saraksts un norādīti sertifikāti. Organiskās kosmētikas etiķetēs, kas ir tulkotas, ir norādīta pilna informācija.
Nesatur – mākslīgos aromātus, krāsvielas, ķīmiskos konservantus, parabēnus.
Nosaukums sastāvā - vai tas ir dabisks?
Reizēm tiešām var apjukt no nosaukumu gūzmas. Un gadās, ka aiz nezināmā nosaukuma slēpjas pavisam draudzīga viela.
Tocopherols – tas ir dabisks antioksidants, E vitamīns.
Stearīnskābe (Stearin Acid) – no augu eļļām iegūta taukskābe.
Saharīda izomerāts (Saccharide Isomerate) – no dabiskā cukura iegūts ādu mitrinošs komponents.
Silīcijs (Silica) – dabiska viela, līdzīga kvarcam. Nepieciešama konsistencei.
Benzilspirts (Bezyl Alcohol) – dažādu ēterisko eļļu sastāvdaļa, lai kosmētikas līdzeklis nebojātos tik ātri.
Ceterail spirts (Cetearyl Alcohol) – nevis etilspirts jeb etanols, bet gan vaskveidīga viela, kas iegūta no augiem.
Citronskābe (Citric Acid) – absolūti dabiska viela.
Chlorophylin (Cl 75810) – dabiskais zaļais pigments.
Sodium Beeswax (Cera Flava) – emulgātors – pārziepots bišu vasks.
Glyceryl Stearate – vienkāršs glicerīna – taukskābju savienojums.
Lecithin – pārtikā lietotie lecitīni.
Glyceryl / Cocoate / Citrate / Lactate vai Glyceryl / Oleate / Citrate vai Glyceryl / Stearate / Citrate – cintronskābes un pienskābes esteri.
Dehydroxanthan – no baktēriju izstrādāti ksantāna sveķiem dabiska izejviela.
Potassium alum, Aluminiumoxide, Aluminiumhydroxide – alumīnija alauni, kas ir inerti kristāliskie ieži. Tie maigi attīra poras un atbrīvo no sviedru aromāta (ja tiek lietoti dezodorantos).
Triethylcitrate – iegūta viela no ķiršiem.
Farnesol – iegūts no ēteriskajām eļļām.
Mica – vizla (izmanto dabīgajos saules aizsargkrēmos).
Titanium Dioxide – titāns (izmanto dabīgajos saules aizsargkrēmos).
Zinc Oxide – cinks (izmanto dabīgajos saules aizsargkrēmos).
Ksilīts – dabisks saldinātājs, ko izmanto zobu pastās.
Cocoglucoside, APG jeb Alkylpropylglycoside - dabiskas vielas, kas tiek pievienotas attīrošajiem kosmētikas līdzekļiem.
Sorbitan Stearate/Distearate/Tristearate/Isostearate/Sesquistearate, Sorbitan Oleate/Dioleate, Sorbitan Laurate, Sorbitan Caprylate – no kurkurūzas un kartupeļu cietes iegūtas maigas mazgājošas vielas.
Aqua – ūdens.
Citas vielas, kas tiek izmantotas dabiskajos kosmētikas produktos: Glycine Soja (sojas eļļa), Citronellol (citronelols, kas iegūts no ēteriskajām eļļām), Sorbitan Stearate (sorbitānstearāts), Sodium Hyaluronate, Xanthan Gum, Tocopherol, Hippophae Rhamnoides, Glyceryl Stearate Citrate u.c. .







Turklāt, ievadot kodu ZAN080, saņem 5$ atlaidi pirkumam