Kosmētikas produktu sastāvs – kam jāpievērš uzmanība?

Visiem ir labi zināms, ka vairums komerciālo kosmētikas produktu satur virkni veselībai un dabai kaitīgu vielu. Šīs vielas var izraisīt gan dažādas alerģiskas reakcijas un slimības cilvēkiem, gan arī kaitēt citiem dzīviem organismiem, nonākot brīvā dabā kā atkritumu vielas. Par spīti patērētāju un veselības organizāciju satraukumam un iebildumiem, vairums kosmētikas ražotāju turpina savos produktos izmantot sintētiskos konservantus un citas veselībai ļoti kaitīgas vielas. Tas ir galvenais iemesls, kāpēc mūsdienās arvien lielāku popularitāti gūst ekoloģiskās kosmētiskas firmas un produktu līnijas, taču nelaime ir tā, ka šāda veida kosmētika ir ievērojami dārgāka, jo visu sintētisko konservantu izmantošana samazina ražošanas izmaksas. Labā ziņa ir tā, ka arī daudzi ķīmiskie kosmētikas produkti ir veselībai nekaitīgi, taču, lai zinātu, kuri tie ir, nākas pievērst rūpīgu uzmanību kosmētikas produktu sastāvam. Ir vairākas vielas, kas ir īpaši kaitīgas, un, kuru nosaukumus atrodot uz kosmētikas produktu etiķetēm, ir jāizvairās no to iegādes. No kādām vielām tad īsti ir jāizvairās?

Parabēni
Tie, kas kaut vai nedaudz interesējas par ekoloģisku, dabīgu un videi draudzīgu kosmētiku, noteikti būs dzirdējuši tādu terminu kā parabēni. Daudzi maldīgi uzskata, ka uz kosmētikas produktu iepakojumiem jāmeklē tieši šis nosaukums, taču patiesībā tas ir apzīmējums veselai sintētisko konservantu grupai. Populārākie parebēni, kas tiek izmantoti kosmētikas produktos ir Metilparabēns (Metylparaben), Butilparabēns (Butylparaben), Propilparabēns (Propylparaben), Izobutilparabēns (Isobutylparaben) u.c. Šīs vielas izraisa alerģiskas reakcijas, dermatītu, iekšējās sekrēcijas dziedzeru noārdīšanos un krūts vēža riska palielinājumu. Pētījumi pierāda, ka no katrām veiktajām 20 krūts audzēju biopsijām 18 gadījumos ir atklāts palielināts parabēnu sastāvs organismā, tātad tas nav tikai mīts. Parabēni patiešām var izraisīt vēzi un citas nopietnas slimības. Arī tad, ja parabēni ar notekūdeņiem vai kā citādāk nonāk brīvā dabā, tie nodara neiedomājami lielu riksi veģetācijai un dzīvajiem organismiem. Diemžēl, šīs vielas ir sastopamas lielākajā daļā kosmētikas produktu.

Formaldehīns
Formaldehīds noteiksi viesim ir labi zināms no bioloģijas stundām, jo tas ir šķidrums, kurā tiek iebalzamēti dažādi dzīvi organismi. Tas vien liecina par to, ka kā konservants šī vielas ir ļoti laba, taču, diemžēl, tā ir arī ārkārtīgi indīga. Tas ir ļoti alerģisks un aptuveni 4 – 8% cilvēku tas izraisa alerģiskas reakcijas. Tāpat tas kairina elpceļus un ir kancerogēns. Vairākās valstīs šīs vielas izmantošana kosmētikas produktos ir pilnībā aizliegta, taču pie mums vēl tas ir ļoti izplatīts. Uz iepakojuma visticamāk būs minēts kāds no formaldehīda savienojumiem. Ja jums ir tieksme uz alerģijām noteikti nepērciet produktus, kuru sastāvā minēts Iimadazolidinils (Imadazolidinyl), Dihozils (Diazolidinyl) Broponols (Bromidox) u.c. Visbiežāk tās ir sastopamas šampūnos, dušas želejās un dažādos tīrīšanas līdzekļos.

Putojošas vielas
Mēs visi esam pieraduši pie tā, ka tādi produkti kā vannas putas, dušas želejas, šampūni un zobu pastas puto. Daudzi domā, ka šiem produktiem tas ir raksturīgi pašiem no sevis, taču patiesībā, tas notiek tāpēc, ka tiem ir pievainotas īpašas putojošas vielas. Vispopulārākā putojošā viela, kas tiek izmantota kosmētikas produktos ir Nātrija laureātsulfāts (Sodium Laurth Sulfate), taču neteri var atrast arī tādas vielas, kā, piemēram, Nātrija laurilsulfāts (Sodium Lauryl Sulfate), Dietanolamīns (Diethanolamine) u.c. Nātrija laureātsulfātā un Nātrija laurilsulfātā ir mutagēni, kas veicina dažādu ģenētisku slimību attīstību. Šīs abas vielas ir visbīstamākās, taču neviens no putas veidojošajiem elementiem nav veselībai labs.

Kolagēns
To, ka kosmētikas produktos tiek izmantots kolagēns noteikti zina daudzi, jo paši kosmētikas produktu ražotāji šo vielu reklamē, kā lielisku pretgrumbu un ādas atjaunošanas līdzekli, tikai viņi nemin to, kādu ļaunumu tas var radīt veselībai un apkārtējai videi. Kolagēns pats par sevi ir dabīgs proteīns, kas ir cilvēka ādas sastāvā. Tiek uzskatīts, ka barojot ar to ādu, tā kļūst jauneklīgāka un tvirtāka, jo tas spēj aizvietot šūnas, kas laika gaitā ir noārdījušās, tomēr uz veselību tas atstāj negatīvu ietekmi. Kolagēns, kas atrodas kosmētikas produktos nav iegūts no cilvēku ādas šūnām, bet gan dzīvnieku audiem, līdz ar to, cilvēka ādai tas ir svešs. Tas bojā ādu un ir traucēta šķidruma iztvaikošana caur ādas porām. Tas pats ir attiecināms arī uz izlavētajām minerāleļļām un elastīnu.